DAGOPVANG
De dagopvang vindt sinds juni 2019 plaats in het dorp Caranavi. Voorheen kwamen de kinderen naar de opvang in San Isidro, net buiten Caranavi. Met de uitbreiding van het onderwijs en opening van Snack Maryet was het praktischer om alles te centraliseren.
In 2013 zijn we begonnen met het bieden van dagopvang. We geven overdag opvang aan een groep van rond de 12 kinderen, waarvan een aantal een beperking hebben. Dit varieert van een verstandelijke beperking, autisme, doof, ADHD of probleemgedrag a.g.v. opvoeding. Alle kinderen worden als gelijk waardig behandeld, waarbij ieder de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. De 'reguliere kinderen geven een voorbeeld van een normale ontwikkeling aan kinderen met een beperking, waar zij zich aan kunnen optrekken. De 'reguliere' kinderen leren op een speelse en natuurlijke manier omgaan met kinderen met een beperking en betrekken hen bij de dagelijkse bezigheden.
DAGBESTEDING
Sinds april 2012 zijn de eerste jong volwassenen binnen het project begeleid. Moises van 18 werkte als chef in de keuken. We leerden hem koken, wat hij helemaal geweldig vond. Hij maakte vooral hele lekkere soep. Toen de tijd aangekomen was dat hij ook hoofdgerechten zou gaan maken, is hij verhuisd met zijn moeder naar een andere stad en kon hij jammer genoeg niet meer bij ons werken. Jimena komt ook sinds april 2012 bij ons. Eerst hielp ze Trinke als assistent bij het speciaal onderwijs, maar al snel (toen we een auto konden kopen en vervoer mogelijk was) ook in het huis in San Isidro. Zij wordt opgeleid in alles m.b.t. de huishouding. Ze helpt mee schoonmaken, opruimen, maar ook koken. Ze vindt het erg leuk bij ons en ze doet het steeds beter. Jimena was 14, toen ze niet meer mee kwam op school. Ze is (met moeite) tot groep 6 gekomen.
Toen Snack Maryet opende in 2018 was Fabian de eerste die daar kwam helpen.
HULP AAN ALLEENSTAANDE (TIENER)MOEDERS
Vanaf 2020 bieden we ook hulp aan kinderen van alleenstaande moeders. In Bolivia worden veel meisjes zwanger op jonge leeftijd. Vaders verdwijnen vaak van het toneel en dan staan deze jonge vrouwen er alleen voor. Zonder afgeronde studie en/ of zonder werk. Deze jonge kinderen worden meegenomen naar studie of werkplekken, waar zij zich niet kunnen ontwikkelen en waar ze ook al snel tot last zijn. Ze worden dan alleen thuisgelaten of bij niet altijd betrouwbare mensen achtergelaten. Door deze kinderen op te vangen, kunnen deze jonge vrouwen hun studie afmaken of aan het werk gaan. Afhankelijk van de situatie van de moeder geven we korting op de opvang of zoeken we in Nederland sponsorouders. Zo willen we voorkomen dat kinderen al op vroege leeftijd een ontwikkelingsachterstand oplopen.